szerda, július 22, 2009

PATCH - avagy foltozzuk be mi

Itt írjuk össze azokat a helyeket, épületeket, amiket alkalmasnak gondolunk arra, hogy egy házi pályázaton feldolgozásra kerüljenek. Az így kiválasztott helyszínek közül majd megszavazunk egyet és arra, sorsolással kiválasztott három fős csoportok terveket készítenek. Idővel remélhetőleg sorra kerül majd mind.


illusztráció: Chris Dent





Debrecen_urban gerilla nagyobb térképen való megjelenítése

29 hozzászólás:

Győrffy Zoltán írta...

Én a Spar mögötti, Nádor utcából megközelíthető volt sörkertre gondolok.

Győrffy Zoltán írta...

Nagyerdei Víztorony hasznosítása

Győrffy Zoltán írta...

Hortobágy utcai Malom épület!

Novák Róbert írta...

Én este elég nehezen tudtam elaludni, mert pörgött az agyam a témákon. A fejemben végig pörgettem a debreceni helyszíneket melyek szóba kerülhetnek. Amikre még ma is emlékszem: A Hotel Lícium és a Refi között ocsmány tűzfal áll oda lehetne valamit. Most bontották le a Bethlen utcán a régi zsinórgyárat, a befektető még nem tudja mit kezd vele. A Nagyállomásnál a Cella bár mellett a Refomix kht-nál is üresen áll évek óta egy foghíj. A Szent Annán a KHbank mögötti parkoló a megyeháza oldalánál. A Kossuth-Burgundia sarok. A Domb utcai ruhagyár. Az Erzsébet utcán a kanyarban van egy ék alakú foghíj. A Segner tér káoszán is lehetne segíteni. A Mikepércsi út régi Nagy Tüzép telephelye, vagy mellette a Híd utca-Monostorpályi sarkon álló üres telek. Nagyerdei stadion-új Loki aréna. A Kassai-Mikes utcák között lévő régi Dózsa stadion. Kassai Campuson a régi laktanya épületeknél egy épület hiányzik, oda is lehetne egy XXI.századi választ adni. Vagy éppen a szabadtéri színpad hasznosítása. Tégláskertben Balogh-Vécsey kúria. Aranybika hozzáépített szárnya. Nagyjából ennyi. Lehet csemegézni.

Novák Róbert írta...

Ja még valami:o) A látóképi Tófürdőn (Macsi-balcsi)egy jó kis modern strandépületet is el tudnék képzelni témának.

Győrffy Zoltán írta...

Az is érdekes téma lenne, ha úgy mint az Unio áruházra készültek már felújítási tervek homlokzat átalakításra, Debrecen nevezetesebb, de elhanyagolt épületeit vennénk skiccpausz alá. Ha lehet nem csak homlokzat design szemszögből, hanem hogy változott-e az évek során a használata és ma milyen új funkcióval lehetne megtölteni, ha szükséges.

Novákné Lívia írta...

Kerekestelepi Strand fejlesztése.

biro béla írta...

Az Egyetem sgt. és a Füredi út sarkán van egy üres telek (a benzinkút mellett). Már több terv született rá (több építésztől is) , de még nem volt rá igazán jó ötlet..Egyik oldalán benzinkút, másik oldalán 10 emeletes lakóépület. Funkció irodaház lenne..

Győrffy Zoltán írta...

Létrehoztam egy google térképet, ahol minden helyet meg lehet majd találni rajta amit javasoltok!

Tóth Attila írta...

A széchenyi-nyugati utca sarkán lévő volt kötöttáru gyár területe elég nagy falat lehet, de mindenképpen ki lehetne próbálni, hogy mit lehet rá tervezni.

Névtelen írta...

a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola épülete....
itt (http://epa.oszk.hu/00800/00835/00010/1906.html)
azt írták, két éven belül fel lesz újítva. mindezt 98ban. :)
és nem vagyok névtelen, Kriszta vagyok. :)

Névtelen írta...

remélem legalábbis ez a neve, a Kossuth főépületével szemben lévő épületre gondoltam, jobb kéz felé esik...

Győrffy Zoltán írta...

A Mester utcán a Makovecz ház melletti homlokzat évek óta áll magában.

Fodor Dániel írta...

A Böszörményi úton lévő, volt szovjet laktanya (a malommal szemben)is egy kiaknázatlan terület. Jelenleg mindenféle kisebb-nagyobb üzlet működik itt, de talán egy nagyobb, komplex funkciót találva egy egész komoly épületkomplexum jöhetne itt létre. Igaz, hogy ez egy elég nagy feladat, de végülis területfelhasználás szempontból, nagyobb léptékben is lehet foglalkozni vele, beépítési vázlatokkal kíserletezni, stb... A laktanyával szemben lévő régi szélmalom is egy olyan épület, amely még nem találta meg a funkcióját. Kívülről szépen felújított, de semmi haszna...

Győrffy Zoltán írta...

Régi Posta Étterem!!!!

Győrffy Zoltán írta...

Kossuth utca mellett a Méliusz tértől a Klaipeda utcáig a tér rendezése

Győrffy Zoltán írta...

Péterfia-Hunyadi-Rákóczi tömb
sokat megélt, keveset haladott

Győrffy Zoltán írta...

DOTE elméleti tömb - Mikolás ház korszerűsítése

Győrffy Zoltán írta...

Az Ortodox zsinagóga (Pásti út 6.) évek óta üresen áll. Homlokzata bár rendben van, belül siralmas a helyzet. Használat nélkül halott épület. Funkciót kellene neki találni, élettel megtölteni

Győrffy Zoltán írta...

Zsuzsi vonat vonalának turisztikai fellendítése-újrafogalmazása. Hogyan lehetne szervezett túrákat, egész napos kirándulást szervezni? Önmagában a Zsuzsi vonat már nem elég mágnes. Ördögárok...stb.

Győrffy Zoltán írta...

A régi Városháza és környéke is megérne egy pályázatot. A városház utca van, de nem működik. A Sóhajok Hídját észre nem lehet venni. A Sas utcai parkot, teret is újra kellene fogalmazni. A Rózsa utcán és a Sas utcán autók hegyén-hátán.

Szegedi Zoltán írta...

Üdv!

Hallgatóként találtam erre a blogra, és nagyon tetszik a dAM ötlete!
Külsősként veszem a bátorságot, és én is nevezek egy helyszínt:
A Csapó utca felújított részén létrejött egy új, meglehetősen heterogén városi tér. A Vegyipari melletti, földszintes, lepusztult házak eléggé nem illenek egy ilyen helyre. A virágpiac pedig nem találja a helyét a városban.
A 2 problémára adhat egy megoldást egy új "virágcsarnok" az adott helyen.

Üdv és további Sok Sikert!

Győrffy Zoltán írta...

Kedves Szegedi Zoltán, ha érdekel a Műhely és az itt folyó munka, akkor küldj egy emailt az elérhetőségeddel. Itt ezt a felvetésedet is megvitathatjuk :)

Névtelen írta...

Az Erzsébet utca egy telke szemben a Salétrom utcai kikötéssel.

Győrffy Zoltán írta...

Megváltoztattam a címet, szerintem ez közelebb áll ahhoz, mint amit mi akarunk csinálni. Ha nem így gondoljátok akkor írjátok meg! Jöhetnek a javaslatok továbbra is.

Kállay Ferenc írta...

Azon gondolkodtam, hogy a bíráló bizottság kérdése még nyitva maradt.
szerintem akik egy adott gerilla pályázaton nem tudnak részt venni (mindíg lesz ilyen ember(ek)
ők képezhetnék a zsűri egy részét, illetve egy-két meghívott szakmabeli (vagy haladó gondolkodású laikus) lehetne a bíráló csoport másik része.
Tudom, hogy ez a gerilla építészet nem vérre megy, de fontos hogy legyen egy moderátor bázis (bírálók)akik valamilyen szempont szerint értékelnek, aztán legfeljebb elindítanak egy vitafórumot.
gondoljátok meg, önmagában a szavazás nem elég

Győrffy Zoltán írta...

szerintem sem, viszont én azt mindenképp jónak tartanám, ha mi saját magunk vitatnánk meg a terveket. Így még több rejtett, ki nem mondott probléma is felszínre kerülhetne.....ettől függetlenül a zsüri, és valamiféle külsős értékelés mindenképp kell. Viszont azt, hogy a nem dolgozó tagok zsűrizzenek ezt nem tartom jónak. Milyen nagy különbség van egy Dévényi T. és egy Kiss Pista véleménye között! Olyan ember véleménye érdekelne inkább aki kellő kvalitással bír.

Unknown írta...

Hello dAM-osok!

A nyitó beszélgetésen résztvettem, de a szünetben eljöttem tehendőim végett. Én vezettem, így csak itthon nyithattam ki egy sört. A szüneti beszélgetésen előjött a tervtanács kérdése. A sör itthoni elfogyasztása után a következő ötlet pattant ki fejemből,. Ezen a honlapon ha lenne egy hely ahová akár név nélkül is fel lehetne tölteni terveket, azt véleményezhetné bármely tervező, vagy látogató 1-5 pontszámmal. Lehetne egy szakmai véleménynyílvánítás mindenféle kötelezettség nélkül. kettős vak próba. Az sem tudja kinek a tervét nézi, és a tervező sem hogy ki szavazott hány ponttal a tervér. A rendszer a tervet max 20 napig őrizné, utána automatikusan törölné. a tervező levonhatja következetetéseit az átlagpontszám alapján és azt is megmondaná a rendszer hányan szavaztak. Ennek informatikai részletei, kidolgozása ma már nem ügy.

üdv Gortka István
archi.gori@gmail.com

Nagy Zoltán írta...

Helló dAM!
Tetszik ami nálatok zajlik! Valóban időszerű, hogy legyetek, és aminek apropóján összejöttetek.
A felsorolt javaslatokhoz szeretnék én is egy kis adalékot tenni. Az előttem írókkal mindezek mellett egyetértek, valóban jobb sorsra érdemesek!
Amik nekem szemet szúrtak, de talán nem csak nekem:
1. Debrecen nagyállomás: nem érzem méltónak a felvételi épületet ebben a városban. Nézegetve a régi képeket, hogyan nézett ki a régi épület, az valóban egy olyan hely volt, ahol esemény volt elindulni, és megérkezni. Ráadásul az előtte lévő parkosított rész, a tér megadta ennek a kellő keretezést. Amitől pedig még inkább fontos lehet, az az, hogy mint a város egyik kapuja, ide érkezik meg sok sok ember, itt kapja első benyomását, itt akár el is dől, milyen lesz az érkező (vagy induló) napja.
2. Meteor mozi. Az ország talán legrégebbi épített mozija...most bontásra, majd társasház építésre vár...
3. Szabadtéri színpad. Mennyire kellene egy ilyen hely! Persze működőképesen! Áprilistól Októberig, a friss levegőn, csillagok alatt egy jó koncert...Nem mellesleg idegenforgalmi, kultúrális, szabadidős bázis lehetne... Be lehetne vini a Jazz fesztivált, a borfesztivált, és sok sok mindent.
4. Nem tudom igazán ide tartozik-e a tulajdonos hogyan áll most a telekkel, de: Pláza_TK szembe-szomszéd üres telek. Ha páran emlékeznek még, tavaly remek sörsátor volt, heti több koncerttel, valamint foci közvetítés. Nem volt ugyan nagyszabású, de időnként tényleg remek hangulat volt (akár a Gödör debreceni megfelelője is lehetne, vagy a Zöld Pardon-é), nem lehúzós árakkal.Azt hiszem van igény nyáron a kert, a szabad levegő varázsára. Természetesen megoldandó a Rákóczi u. felé történő zajszigetelés...
5. Nagy nagy feladat: 22 emeletes...mit lehet vele vajon kezdeni?

Na és persze van még a városban sok sok jobb sorsra érdemes ház, telek, tér....
Üdv:
Nagy Zoltán
nagy.zoltan@dryvitprofi.hu

Megjegyzés küldése