hétfő, november 09, 2009

Érték - Termék



Mindenkit meghívunk a dAM következő összejövetelére, amin Gábor István, Érték vagy Termék című előadását hallgathatjuk meg. Előzetes az előadásból:
Az „érték” szó kontextusa: történeti, művészeti és társadalmi értelemben az érték fogalmunk behatárolható egy bizonyos térbe, környezetbe (ha más nem szókörnyezetbe)
„Termék” szavunk jelentéshullámai: gazdasági, kulturális, társadalmi termékeink, mint
látható „eredményeink a civilizációs fejlődéseink során.
Hogy jön ide Debrecen?
Csetlő-botló építőművészeti értékeink után mit húzunk a jelenkorban, mint értékrendet?
Három válasz lehet:
A. Virágkarnevált, mint közösségi-turisztikai hagyományt;
B. Krematóriumot, mint a falu-Debrecen halálát szimbolizáló üzemet. A XIX. század alá már nem kerülő épített hagyományunkat, amit eltemettek a XIX. század városszépítői;
C. A közelmúlt építészetét, mert ekkor épültek a várost meghatározó, tartós anyagokból épült épületek, a városszerkezet alapjai.

4 hozzászólás:

Novák Róbert írta...

És mikor lesz? :)

Novák Róbert írta...

Üdv István!
Köszönjük szépen ezt az előadást. Mindig is nagy érdeklődéssel hallgatom amiket mondasz. Nagyon jól átlátod az összefüggéseket, és rávilágítasz bizonyos dolgokra. Szívesen olvasnék tőled cikkeket, szerintem a Disputa alkalmas hely lenne erre.
Sajnálom, hogy nem volt teljes a létszám, talán ez a késői alkalomnak volt betudható. Kíváncsian várom, hogy legközelebb ki és mivel rukkol elő.

Győrffy Zoltán írta...

Sziasztok!
Tényleg szép és tartalmas előadás, vitaindító volt, köszönjük Pista. Ezt a témát jó lenne folytatni, annyi kérdés, válasz maradt még benne.
Ez a késői program szerintem többünknek jobb, de lehetne váltott (korán-későn) időben megtartani, hogy mindenkinek a neki megfelelőre jöjjön el. Én még azt kérném, ha lehetne, akkor valamilyen formában összefoglalni és közreadni itt az előadást. Az ilyen írásoktól éledne fel a honlap.

Novák Róbert írta...

Végre a kép is helyére került a fejemben. Mert ugye elhangzott az előadáson, hogy ez a kép a Kaszanyitzky-házban készült, de tudatlan lévén, ez nekem nem sokat mondott, hogy melyik ez a ház. Aztán a mostani Debrecen újság címlapján hozza erről a kupoláról a fotót, és a cikkben meg is jelöli ezen épület helyét. (Az új Líra könyvesbolt épülete a Piac utcán.) Így már teljes a kép (a fejemben) :)

Megjegyzés küldése